Stage- en leerwerkplaatsen
Ervaringsdeskundigheid is volop in ontwikkeling. Steeds meer organisaties werken of gaan werken met ervaringsdeskundigen.
Voor de studenten die een opleiding tot ervaringsdeskundige volgen, vormt het opdoen van praktijkervaring een belangrijk onderdeel van hun opleiding. U kunt ze hierbij helpen door binnen uw organisatie stage- en/of leerwerkplaatsen aan te bieden.
Aanmelden stage- en leerwerkplaatsen
Momenteel bieden de aangesloten organisaties bij het Platform Ervaringsdeskundigheid stage – en leerwerkplaatsen in regio groot Utrecht aan. Is uw organisatie nog niet aangesloten bij Het Platform Ervaringsdeskundigheid. Sluit u dan nu aan! Wilt uw organisatie graag ervaringsdeskundige studenten een stage- of leerwerkplaats bieden? Dan kunt u zich aanmelden door het info formulier in te vullen.
Erkenning stage- en leerwerkplaats
De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht MBO-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit heet de beroepspraktijkvorming (bpv). De SBB verzorgt de erkenning en zegt daar het volgende over:
Als erkend leerbedrijf voldoet u aan de volgende voorwaarden:
- U biedt de student een goede en veilige werkplek die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen.
- U stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. U maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
- U bent bereid om samen te werken met de school en SBB en u verstrekt daartoe de benodigde informatie.
- U gaat akkoord met vermelding van uw bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar studenten een leerplaats (stage of leerbaan) zoeken in het MBO.
Subsidiemogelijkheden voor leerwerkplaatsen
Voor organisaties die studenten een leerwerkplek aanbieden (MBO-BBL-trajecten) zijn verschillende subsidies beschikbaar. De subsidies mogen worden gestapeld en kunnen per student per jaar totaal ca. € 9.000,– bedragen.
Welke subsidies bestaan er: